Gépjárműadó 2021

Hogyan változott 2021-ben a gépjárműadó befizetésének rendje?

Sokan kérdeztétek, hogy miért nem hozta a postás az önkormányzattól a 2021. évi gépjárműadóról ( „súlyadóról” ) a határozatot és a csekkeket a megszokott időben?
Egyrészt 2021-től nem az önkormányzattól, hanem a NAV-tól kapjuk meg a határozatot, neki kell fizetnünk.
Másrészt a változás évében az első részlet fizetési határidejét április 15-re tolták ki, a második részletet szeptember 15-ig kell majd megfizetni. 2022-től a határidőket tekintve visszaáll a régi rend.

Kinek kell gépjárműadót fizetnie?

Annak a személynek, aki hatósági járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.

Mennyi a fizetendő adó?

Az adó alapja személyszállító gépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve. Az adó és az adókedvezmények mértékét tételesen a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben találhatjátok. A NAV-tól kapott határozatban szerepel ez a forint összeg, ezt az éves adót kell ezer forintra kerekíteni és elosztani kettővel. Figyelj arra, hogy a határozatban külön szerepel a fizetendő összeg is, nem neked kell kerekíteni!

Hol találom a határozatot?

Alapesetben az állandó lakcímedre érkezik a határozat és a csekk.
Akár magánszemély, akár vállalkozó vagy és van ügyfélkapud, akkor oda is érkezhet a határozat.
Ha vállalkozóként van meghatalmazott könyvelőd, akkor az ő ügyfélkapujára érkezik a határozat, még akkor is, ha magánszemélyként vagy tulajdonos. Rosszabb esetben a könyvelő postai címére érkezik a határozat és a csekk, ami a te nevedre, de a könyvelő címére szól. Ez általában akkor fordul elő, ha a vállalkozásodat szünetelteted.

Hogyan tudom befizetni a gépjárműadót?

  1. Be tudod fizetni a határozat mellékleteként kapott csekkeken..
  2. Átutalással a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára
  3. Az eBEV oldalról elérhető EFER (elektronikus fizetési szolgáltatás) rendszeren https://efer-web.nav.gov.hu/ a 410-es adónemhez tartozó NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára

A közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni, majd az adott jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget hozzád kapcsolni!

Mi történik, ha tartozásom van?

Amennyiben a tartozás az egy évi adótételt meghaladja, a NAV kezdeményezheti a gépjárműnek a forgalomból való kivonását. Ezért is fontos tudnod, hogy az adókötelezettségedet rendben teljesítetted-e. A NAV eBEV portálján (https://ebev.nav.gov.hu/) a többi adónemmel együtt megtalálod majd akár magánszemélyként, akár vállalkozóként. (Szolgáltatások -> Adószámla és pótlékadatok -> Adószámla -> Új lekérdezés).

Cégautóm van és cégautóadót fizetek – mi a teendő?

A kétszeres adóztatás ki van zárva: ha vállalkozóként határidőben befizeted a gépjárműadódat, az levonható a cégautóadóból.
(a kép forrása: Freepik)

Magyari Ildikó

+36 (20) 951 5169
hello(kukac)magyariildiko.hu
Segitségre van szükséged?
Kérdésed van?