Függeglen pénzügyi tanácsadás

Független pénzügyi tanácsadás – mit is jelent?

A sorozat utolsó részében egy sokszor felmerülő kérdést vizsgálunk meg: mit is jelent a függetlenség, a független pénzügyi tanácsadás?

Az előző részeket itt találod: 1.rész, 2.rész, 3.rész

Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a függetlenség fontos lehet akkor, amikor valóban versengő ajánlatokat szeretnénk összehasonlítani. Ha van kedvenc bankunk vagy jól bevált biztosítónk, ebben az esetben a lojalitás, a megbízhatóság, a jó kapcsolat fontosabb lehet, mint a közvetítői függetlenség.

Saját megítélésem szerint teljesen független a pénzügyi tanácsadó, aki az ügyfél megbízásából és az ügyfél által kifizetett díjazás ellenében dolgozik. Mivel nem kap jutalékot egyetlen pénzintézettől sem, nem áll érdekében egyik vagy másik megoldást preferálni.

A pénzügyi közvetítők esetében kicsit összetettebb a kérdés – javaslom, hogy az egyes cégek esetében az alábbiakat vizsgáld meg:

1. Mi a tulajdonosi szerkezet?

Van-e a cég tulajdonosai között magyar vagy külföldi pénzintézet? Az adott cégnek van-e érdekeltsége más pénzintézetben? Ezek nyilvános adatok és könnyen hozzáférhetőek céginformációs adatbázisokból. A válasz egyszerű: csak az lehet független, akinek nincs tulajdonosi kapcsolata pénzintézetekkel.

2. Kinek a megbízásából dolgozik?

Az ügyfél megbízásából tevékenykedő közvetítők jellemzően függetlenek. De azért vizsgáld meg a többi pontot is…

3. Mekkora a piaci lefedettség?

Azaz az összes pénzpiaci terméket kínálja vagy csak egy szeletét? A törvényi előírás szerint lehet valaki független például csak biztosításközvetítőként is, ám akkor nem biztos, hogy az összes pénzügyedre rálátása van.

4. Van-e saját terméke?

Ha olyan terméket kínál, amelyet egy pénzintézet csak az adott közvetítőn keresztül értékesít, akkor az a cég nem lehet független, hiszen érdekelt az adott termék eladásában.

Azt javaslom, hogy a pénzügyeidben ne csak a szimpátia alapján dönts. A bizalom természetesen alapvető kérdés – ám mint mindenhol, ebben a szakmában is találkozol tisztességes és kevésbé tisztességes emberekkel. Egyrészt egy közvetítővel való találkozásod után ne általánosíts, másrészt alaposan járd körül és gondold át, kire bízod a pénzügyeidet!

Vedd Te is saját kezedbe a pénzügyeidet, sok sikert kívánok hozzá!

Magyari Ildikó

+36 (20) 951 5169
hello(kukac)magyariildiko.hu
Segitségre van szükséged?
Kérdésed van?