Pénzügyi tanácsadó

Kit nevezünk pénzügyi közvetítőnek? – második rész

A pénzügyi tanácsadás az egyik legszebb és leginkább felelősségteljes szakma. Sokan választották és választják ma is, ám sokféle tanácsadó és közvetítő van ezen a területen. Fontos tudnod, hogy a pénzügyi szereplőknek a felügyeleti szerve az MNB, illetve pontos jogi szabályozás vonatkozik arra, hogy ki, milyen végzettséggel és milyen módon tevékenykedhet.

De pontosan kit is nevezünk pénzügyi közvetítőnek? Az előző bejegyzést folytatva most álljanak itt azok, akik a te megbízásodból dolgoznak:

Bróker: a tőzsdei brókercégek közvetítik a megbízásaidat a tőzsde felé, részvényekkel és árutőzsdei termékekkel foglalkoznak, az ún. nem tőzsdei brókercégeknél számos tőzsdén kívüli terméket tudsz elérni.

Független közvetítő vagy alkusz: az ügyfél megbízásából eljáró biztosításközvetítő. Köteles a pénzpiacon meglévő, egymást helyettesítő termékekre vonatkozó versengő ajánlatot adni.

Allfinanz közvetítő: a teljes pénzpiac (bankok, biztosítók, tőzsde, lakástakarék-pénztárak, önsegélyező pénztárak) termékeit és szolgáltatásait közvetíti az ügyfél megbízásából. Az ügyfél igényeinek, céljainak és lehetőségeinek figyelembevételével – versengő ajánlati adását követően – választja ki a számára megfelelő termékeket a teljes pénzpiac bármelyik szegmenséből.

Pénzügyi tanácsadó: az ügyfél megbízásából dolgozik, elemzi a pénzügyi helyzetedet és megoldást javasol az adott kérdésedre, problémádra. A tanácsadói tevékenysége közvetítést nem tartalmaz, azaz a pénzintézethez már neked kell elmenned.

Akármelyik fenti közvetítővel is dolgozol együtt, fontos tudnod, hogy mivel a te megbízásodból jár el, ezért számonkérhető.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a közvetítőkre szigorú szabályozás vonatkozik – az MNB nyilvános regisztert vezet a közvetítést végző cégekről és magánszemélyekről (intezmenykereso.mnb.hu). Itt fontos megjegyezni, hogy bár a pénzügyi tanácsadók – akik közvetítéssel nem foglalkoznak -, valóban függetlenek, ám tevékenységüket sem az MNB, sem más pénzügyi szerv nem felügyeli.

A következő bejegyzésben azt járjuk körül, hogy kinek kell fizetni a közvetítők munkájáért.

Magyari Ildikó

+36 (20) 951 5169
hello(kukac)magyariildiko.hu
Segitségre van szükséged?
Kérdésed van?