Ki fizeti a tanácsadást?

Ki fizeti a tanácsadást?

Az előző két részben („Kit nevezünk pénzügyi közvetítőnek” első és második rész) körbejártuk, milyen szereplőkkel találkozhatsz a pénzpiacon. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kinek és mennyit kell fizetnie a közvetítésért? Avagy ki fizeti a tanácsadást?

Alapvetően mindig és mindenért az ügyfél fizet, vagy közvetlenül vagy közvetetten. Az viszont nem mindegy, hogy mennyit és milyen szolgáltatásért.

A pénzintézetek megbízásából dolgozó közvetítőket természetesen a pénzintézetek fizetik – akár alkalmazottként, akár megbízással vagy jutalékos rendszerben dolgoznak.

A pénzügyi tanácsadók a te megbízásodból, például óradíj meghatározásával dolgoznak. Mivel termékeket nem közvetítenek, pénzintézetekkel nincs kapcsolatuk, azoktól nem kapnak jutalékot.

Az ügyfél megbízásából dolgozó közvetítőket nem közvetlenül az ügyfeleik fizetik, javadalmazásukat a termékek közvetett módon tartalmazzák, a szerződéskötés után azt adott pénzintézetek adják. Ezért lehet ingyenes a pénzügyi közvetítés, ám érdemes nagyon odafigyelni, hogy valóban az ügyfél érdekeit nézi-e a közvetítő. Ha valóban a Te hosszú távú elégedettségedet nézi, akkor nem fog mindenáron egy általa jónak mondott megoldást rád erőltetni.

Itt ismét hivatkoznom kell az MNB, mint felügyeleti szerv tevékenységére; hallhattál már az etikus életbiztosítási koncepcióról. Ez elsősorban a transzparenciát célozza meg a költségek és jutalékok tekintetében, az átláthatóság mellett előírás a megfelelő („fair”) ár-érték arány, a szigorúbb befektetési szabályok és a magasabb szintű ügyféltájékoztatás. Ennek a koncepciónak köszönhetően a jegybank csökkentette a közvetítőknek kifizethető jutalékplafon mértékét is.

Ez egy újabb kérdést vet fel; a sokat feszegetett függetlenség kérdését. Mikor mondhatjuk, hogy igazán független a közvetítő? Ki a független tanácsadó? Erre a sorozat utolsó bejegyzésében adok – szubjektív – választ.

Magyari Ildikó

+36 (20) 951 5169
hello(kukac)magyariildiko.hu
Segitségre van szükséged?
Kérdésed van?