Kit nevezünk pénzügyi közvetítőnek?

Kit nevezünk pénzügyi közvetítőnek? – első rész

A pénzügyi tanácsadás az egyik legszebb és leginkább felelősségteljes szakma. Sokan választották és választják ma is, ám sokféle tanácsadó és közvetítő van ezen a területen. Fontos tudnod, hogy a pénzügyi szereplőknek a felügyeleti szerve az MNB, illetve pontos jogi szabályozás vonatkozik arra, hogy ki, milyen végzettséggel és milyen módon tevékenykedhet.

A pénzügyi szolgáltatás közvetítői, a biztosításközvetítői és a tőkepiaci üzletkötői tevékenységet csak a hatósági képzés utáni hatósági vizsgát tett közvetítők folytathatnak. A képzést csak a nyilvántartásba vett képző intézetek kínálhatnak, és csak a nyilvántartásba vett hatósági vizsgabiztosok vizsgáztathatnak. A sikeres vizsgát követően kerül a közvetítő az MNB (napi frissítésű) adatbázisába, amelyet a felügyeleti nyilvántartási számuk igazol. Ebben a nyilvános regiszterben a közvetítő személy nevére, a gazdálkodó szervezet nevére, vagy a nyilvántartási számra keresve megnézheted, ki az, akivel szemben ülsz. (intezmenykereso.mnb.hu)

Hogyan értelmezd az adatokat, amit itt találsz vagy mi az, amit a beszélgetés során feltétlenül deríts ki az üzletkötőről?

De pontosan kit is nevezünk pénzügyi közvetítőnek? Az alábbi felsorolásban azokat láthatod, akik a pénzintézetek megbízásából végzik a tevékenységüket:

Függő ügynök vagy egyedi értékesítő: az adott pénzintézet megbízásából dolgozik, annak termékeit és szolgáltatásait értékesíti, nem feladata versengő ajánlatot adni. Például egy biztosító biztosítási termékeit vagy több biztosító egymással nem versengő biztosítási termékeit közvetíti.

Privát bankár: egy adott banknak a személyedre dedikált bankára, aki a bank megbízásából dolgozik. Feladata egyrészt a tanácsadás és neked bele kell egyezned minden egyes ügyletbe – vagy a vagyonkezelés, amikor a döntést rábízod.

Többes ügynök: egyidejűleg több biztosító egymással versengő biztosítási termékeit közvetíti, az adott területre vonatkozóan hasznos, összehasonlítást is kínáló tanácsokkal el tud látni, ám csak a teljes pénzpiac egyik szeletére vonatkozóan. A többes ügynök több biztosító megbízásából jár el, előkészíti, illetve a biztosító meghatalmazása esetén megkötheti a biztosítási szerződést, átveheti az ügyféltől a biztosítási díjat.

A következő blogbejegyzésben az ügyfeleik megbízásából dolgozó közvetítőkről lesz szó.

Magyari Ildikó

+36 (20) 951 5169
hello(kukac)magyariildiko.hu
Segitségre van szükséged?
Kérdésed van?